BinckBank heeft overeenstemming bereikt over een overname door het Deense Saxo Bank. Dat maakte de onlinebroker maandag bekend in een verklaring.
Volgens de bedrijven staat het bestuur van BinckBank unaniem achter het bod van Saxo en wordt aandeelhouders aangeraden akkoord te gaan. Vrijdag bleek dat Saxo 6,35 euro per aandeel, inclusief dividend, wil betalen voor BinckBank. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op 424 miljoen euro.
De biedprijs ligt 35 procent hoger dan de slotkoers van 4,72 euro van BinckBank op vrijdag. Maandag steeg het aandeel BinckBank bij de opening van de beurs bijna 29 procent tot 6,05 euro.
BinckBank werd in 2000 opgericht. Het bedrijf opereert in Nederland onder de namen Binck en Alex. Ook is BinckBank actief in België, Frankrijk, Italië en Spanje. Het in Kopenhagen gevestigde Saxo werd in 1992 opgericht en is actief in zestien landen.
Volgens topman Vincent Germyns van BinckBank werd de onlinebroker in mei voor het eerst gepolst door Saxo Bank over een overname. De onderhandelingen werden steeds concreter, waarna boekenonderzoek en een overnamevoorstel volgde. Germyns gaf aan zeer tevreden te zijn met het overnamebod zoals nu naar buiten is gebracht.
Binck verwacht geen bezwaren van de AFM
De aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht zal uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) worden ingediend en het biedproces wordt naar verwachting afgerond in het derde kwartaal van volgend jaar. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de beursnotering van BinckBank wordt beëindigd. Saxo meldt dat de financiering voor de overname rond is.
Germyns acht het niet heel waarschijnlijk dat er een hoger rivaliserend bod op BinckBank zal komen, al sluit hij niets uit. Ook denkt hij niet dat de overname zal stuiten op bezwaren van mededingingsautoriteiten. Daar is bij het overnameproces grondig naar gekeken door adviseurs, aldus de topman.
Het statutaire hoofdkantoor van de onlinebroker blijft in Amsterdam en de merknaam BinckBank blijft behouden in Nederland en België. In Frankrijk en Spanje zal worden bekeken hoe de merknaam het beste kan worden gebruikt. In Italië is het de bedoeling dat de merknaam Saxo wordt gebruikt.
Overname leidt tot minder personeel
Volgens de partijen brengt de fusie belangrijke schaalvoordelen met zich mee. Op een termijn van twee tot drie jaar zal dit gevolgen hebben voor het personeel, wat zo veel mogelijk wordt opgevangen door natuurlijk verloop. BinckBank telt circa 580 werknemers en bij Saxo zijn er bijna 1600 mensen in dienst.
Hoeveel arbeidsplaatsen dit betreft is volgens Germyns nog moeilijk in te schatten. Meer zal duidelijk worden als met de integratie van beide ondernemingen wordt begonnen. Waarschijnlijk is over een jaar meer te zeggen over personele gevolgen door de fusie, stelt de topman.
Germyns heeft er vertrouwen in dat een samengaan met Saxo zijn bedrijf in staat zal stellen zijn aanbod en groei te versterken. Een combinatie van BinckBank en Saxo ligt volgens hem voor de hand, gezien de gedeelde visie van beide ondernemingen wat betreft het bieden van toegang tot de financiële markten aan beleggers.
Kim Fournais, topman en oprichter van Saxo, verklaart dat een fusie van beide bedrijven voor alle partijen een positieve uitkomst is. "Klanten kunnen uitzien naar betere producten, platforms en diensten, werknemers zullen profiteren van verbeterde carrièrekansen en het belangrijkst is dat we schaalgrootte zullen bereiken die nodig is om de investeringen in technologie en onze mensen verder te intensiveren."